Thursday, 27 June 2013

Garden Updates


Life has slowly gotten back to routine.
My parents left and took the sun with them; it was back-to-back of gloomy wet days.
Finally, I managed to steal a couple of hours to mow the lawn and, may I add, with the help of my ever-so-helpful young neighbour.

But, I do miss my one other gardening partner....


Tok Habib, seen here enjoying the elusive Scottish summer and thrashing them daisies!

Okie dokie
here is some of the work done to date...

The Backyard

cottage garden favourites - lupin, foxglove, honeysuckle, geranium, jacob's ladder, primrose, azaleas, aquilegias and bergenia


rhododenrons
end-of-season rhododenrons





The Front Entrance


Astilbe Fanal



Astilbe Bremen


Heuchera 'Marmalade'


Heuchera 'Melting Fire'

Leucanthemum superbum Banana Cream

felis ignavus maximus Lolita

french marigold




The Shed


assortment of violas



The Courtyard




the Alpines - Geum, Saxifraga, iberis sempervirens Appen Etz, Arenaria Balearica






Syringa emodi aureovariegata - Himalayan Lilac






Salvia Amistad



Hydrangea macrophylla Black Steel



Geranium survivor Dark Red







10 comments:

  1. Salam Muna,

    Maqnifique... Adore suasananya taman halaman yang digubah suaikan dari sentuhan Muna yang berseni halus, serasa tenang... aman dengan keindahan yang penuh dengan bunga-bunga yang cantik berwarnawarni... mademoiselle Lolita begitu comel rupaparasnya seakan Honey lagaknya.. ! Muna begitu bertuah memiliki sebuah rumah yang bersuasana indah dan harmoni... Jika tidak keberatan dari pehaknya Muna semoga disatu hari nanti akan memperagakan ruang dalaman pula, trigin sekali Ratna melihat sentuhan halus darinya Muna menghias rias cantik disekitaran ruang-ruang utama.

    Salam mesra semanis madu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ratna,
      You always say the nicest things and I'm touched by your kind words. InsyaAllah, I'll get around to show my interior one of these days.
      Hugs and kisses

      Delete
  2. .....errrrr...nak jadi tukang kebun kat rumah Che Puan Muna boleh tak?...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak... cikMat nak tukaq career?! sat lagi your mother ligan cheq satu kampung!!!
      xoxo

      Delete
  3. dalam banyak2 bunga tu..cik bunga Lolita tu yg paling cantik sekali :))))) geram la tengok Lolita, the way she walks in the photos it's like telling you 'hey this is my property!' hehehehhee...soooo very cute...

    Yatie
    p.s. i wish my garden is as big as yours!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yatie,
      Kalau berkebun, memang Lolita yang jadi my constant companion... sampai nak ambik gambaq pun susah, asyik nak enterframe aje...err, macam tuan dia, kot?!
      xoxo

      Delete
  4. Assalamualaikum Cik Muna

    Saya jeles pekat-pekat tengok garden Cheq tu. Saya berdoa supaya suatu hari suami saya tu berubah hati utk tinggal di country side. Ni dia kata sampai pencen duduk kat bandar besaq ni.

    Teringin nak bunga marmalade dan melting fire tu, sebab kat rumah ni penuh pokok bonsai saja



    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam warahmatullahi wabarakatuh
      Insyaallah, kadang-kadang citarasa berubah mengikut umur, maybe later, who knows, your husband tukaq fikiran nak tinggal di area countryside pulak :)
      Btw, I love bonsai!!
      xoxo

      Delete
  5. akakkkkkk... cantiknya surrounding oiiii, naper soh Tok Habib di trimnya bed of daisies tuuu, cantik tuuu, rasa nak guling2 shooting citer hindustan lah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yonggggggggg....
      hari ni Tok Habib trim, esok dia toiiiinggg keluaq balik... so anytime Yong boleh mai guling-guling... cheq supply background music, hokay :)
      xoxo

      Delete